Monday, February 13, 2017

Siput sedut




Siput sedut/belitung 
                     



                  
               Image siput sedut

Ada dua jenis siput sedut yg sering di makan di Malaysia : siput sedut laut & sungai .

Habitat siput sedut :

Siput sedut laut  berwarna coklat, seperti di gambar dan sering terdapat di kawasan air payau di tepi  pantai laut yang banyak tumbuhan bakau & berlumpur . Ia akan bergerak, merayap , keatas kebawah pokok bakau mengikut pasang surut air laut . Kadang2 kelihatan terapong & tergolek2 di persisiran pantai laut yg berlumpur .
Siput sedut sungai pula berwarna  hitam juga biasa  kelihatan mndakap di batang cerucuk kayu bakau di tebing kawasan sungai yg berlumpur .

Nama scientific : Cerithidea
Size : 4-5 cm .

Cara membeli .

Siput sedut boleh di pungut d pantai atau di beli di pasar tani atau super market . Yg terdapat di pasar selalu nya sudah d bersihkn . Harus ingat  yg bersih selalu nya seberkemungkinan kurang berisi berbanding yang brlumpur kerana lumpur mungkin mengadungi bahan makanan siput . Mudah kata , kalau hendak yang berisi pilih lah yang baru dan sedang aktiv merayap . Awas pasar2 yg menjual cengkerang hidup kerana kadang kadang mereka tidak mmberi apa2 makanan kpd jualan hidupan mereka , mereka hanya pikirkn untung sahaja .

Cara penyedian .

Sbelum mmasak , siput hendaklah d brsihkn & d perapkn dgn air payau / masin & ada juga yg mmerapkn dgn hampas kelapa . Guna mangkuk/ periuk yg brtutup kaca & braliran udara . Tutup kaca akan memudahkn kita melihat & memilih siput yg hidup . Pilih yg merayap shj , cuci & potong hujung nya yg tajam . Cara memotong terbaik adalah dengan mengguna pruning scissors yg tebal (lihat gambar)

      


kerana potongn  mudah di halakan ke dalam mangkuk supaya tidak melantun jauh . Lain lain alat seperti kacip sireh , parang kontot   boleh juga di gunakan . Jangan guna gigi sudah !
       
       
Bila muncung nya siap di potong boleh lah di goreng di bakar atau di gulaikn . Bahan asas masakan2 tersebut adalah spt berikut .

Gulai lemak siput sedut :

Siput sedut
Santan , serai , halia , kunyit (daun pun), bawang kecil & putih , assam gelugur , ubi & batang keladi yang telah di chelur & perasa .

Siput sedut goreng kicap bercili : 

 siput sedut , bwng kecil & putih ,ginger,  kicap, cili & celery .

Sukatan , ikut sesedap anda .... Selamat mencuba !








No comments:

Post a Comment